Služby

Sója a sójové klíčky stále častěji zdobí naše stoly

Ačkoliv to někomu může přijít divné, řadí se mezi luštěniny a původem pochází z východní Asie. Zde se pěstuje již více, než 4 000 let. Američtí farmáři ji začali pěstovat na počátku 19. století, ovšem ne jako pokrm pro lidi, ale dobytek. Dá se říci, že oblibu si v našem jídelníčku našla až po 2. světové válce. Její výživová hodnota je neocenitelná. V dnešní době se setkáváme na trhu s velkým výběrem sójových výrobků. Přesto mladé klíčky mají ještě daleko vyšší výživovou hodnotu, než samotná sója a prakticky si je může udělat každý, stačí si jen zakoupit semena.
sójové boby v misce.png
Jak správně postupovat při klíčení
1. Semena musíme nejprve pořádně propláchnout ve vodě pokojové teploty.
2. Dáme je do čisté nádoby a zalijeme vlažnou, převařenou vodou, necháme až 12 hodin namočené.
3. Pak vodu scedíme, semena propláchneme a necháme klíčit na tmavším místě.
4. Pravidelně proplachujeme čistou vodou (3-4 x denně), dokud všechny sójové klíčky nevzejdou.
5. Semena klíčí zhruba až 5 dnů, potom misku umístíme na teplé, ale ne slunečné místo a můžeme konzumovat, jak v syrovém stavu, tak i krátce orestované.
korejský pokrm.jpg

Klíčky obsahují zdraví prospěšné látky

– hodnotné bílkoviny
– vitamíny B1, B2, B5, B9, A, C, E a K, asi 3 lžíce denní spotřeby klíčků mají 100 mg vitamínu C
– řadu minerálních látek, měď, draslík, fosfor, vápník, mangan, železo a magnezium
– nenasycené tukové kyseliny a další prospěšné mikroelementy
Překvapte návštěvu Zeleninovými závitky, kde využijete naklíčenou sóju.
Suroviny:
1 listové těsto, 2 větší mrkve, 1 pórek, 200 g naklíčené sóji, 2 větší cibule, 3 stroužky česneku, 1 vejce, sůl, olej na smažení
jarní závitky.jpg
Postup:
Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle, pórek pokrájíme na jemné proužky. Na pánvičce rozehřejeme olej a přidáme na jemno pokrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Dále dáme prolisovaný česnek, zeleninu a odkapané klíčky. Osolíme a podlijeme trochou vody. Chvíli povaříme, asi tak 5 minut.
Na vál si dáme malé množství hladké mouky, aby se nám těsto nelepilo, a po vyválení budeme tvořit čtverce. Do středu poklademe zeleninu. Protilehlé růžky složíme k sobě a opatrně přitlačíme, pomažeme vajíčkem, aby nám držely u sebe. A to samé uděláme s druhými, vznikne nám taková obálka, z které uválíme opatrně ruličku.
Rozpálíme si olej a závitky na něm osmažíme asi 5 minut. Vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce, poté podáváme klidně se zeleninovým salátkem. Dobrou chuť.