Na ořechy si mnoho lidí vzpomene teprve na vánoce, kdy se začíná péct vánoční cukroví. To je ovšem škoda, neboť právě ořechy jsou nesmírně významnou superpotravinou, nabitou vitamíny a dalšími přínosnými látkami pro náš organismus. Velký význam mají ořechy i pro dodávání zdravých tuků, zejména nenasycených mastných kyselin.
Omega trojky
O nenasycených mastných kyselinách omega-3 se píše v tolika článcích, že už jste možná i vy byli o jejich existenci informováni. Je to jedna z esenciálních (nezastupitelných a základních) složek výživy, kterou nelze ve stravě opomíjet. Bohužel se však stále propagují omega-3 živočišného původu, tedy tučné ryby, zatímco zdroje přirozené a lépe dostupné jsou odsouvány do pozadí.
Jedním z nejlepších zdrojů omega-3 jsou kromě lněných semínek i vlašské ořechy. Vlašáky se u nás pěstují již stovky let a jistě se nenajde nikdo, kdo by vlašský ořech někdy neochutnal nebo alespoň nedržel v ruce. Ovšem ne každý již ví, jak cenné vlašáky jsou, a že mají právě optimální poměr těchto mastných kyselin vůči těm omega-6. Pokud totiž ve stravě převažují omega-6, stává se potenciálním nebezpečím pro zánětlivé procesy v těle, a to zejména, jde-li o rafinované tuky, např. rafinovaný slunečnicový olej.
S konzumací vlašských ořechů je to nesmírně snadné, můžete je mít doma v zásobě i několik kilogramů, dobře uchované v chladu a temnu vám doma vydrží i několik měsíců, a mohou být i vyloupané.
Vlašské ořechy se perfektně hodí k ořechovým směsím se sušeným ovocem, což je skvělou volbou pro doplnění energie a živin při sportu, při manuální i duševní práci, a je to ta nejlepší volba zdravého mlsání kdykoli u televize nebo ve formě pohoštění, když k vám zavítá návštěva. Je to rozhodně zdravější volba, než oplatky a sušenky vyrobené z bílé mouky a z bílého rafinovaného cukru.